lørdag 18. august 2012

Og bakom synger skogene ..........

Trygve Gulbranssens bok med overskriftens tittel fra 1933, kan sette den rette stemningen for et utvalg av bilder fra en tur i de namdalske skoger en meteorologisk ustabil sensommerkveld. Hans beretninger om bjørn som slår inn husdører og rovdyr som herjer med mennesker og buskap på inn- og utmark, er ikke akkurat det som kjennetegner vår moderne hverdag, i alle fall ikke for de fleste av oss. At noen også i dag opplever de fire store rovdyrene som en trussel mot vår næringseksistens skal heller ikke stikkes under en stol, - men jeg vil ikke legge opp til en opphetet rovdyrdebatt med dette innlegget, - jeg vil bare låne Gulbranssens litterære tittel i overskriften som skal innlede til mine fotografiske krumspring en sein augustkveld i Trøndelag ....

Av og til skal vi la fantasiene få leke med vår tanker, drømmer og forestillinger, - det at vi vet og kan forklare det meste av fenomener i naturen, skal ikke frata oss evnen og viljen til å skape våre egne indre bilder når vi er der ute, det blir litt som fortellingen kontra filmen, - i filmen er det meste gitt, mens du i fortellingen må skape dine egne bilder, -- det kan du gjøre med disse bildene også om du vil - du ser hva det er, men ikke hva som er bakenfor bakenfor .... jo et tre og nok et tre, kanskje ett til, men hva er bak det - var det noe eller var det bare fantasi ?

Lyset blir svakere, dess mindre du rent fysisk kan se, jo mer må forestille deg hva du ser, kanskje frykte hva du ikke vil se når du gjerne synes at lyder blir mer fremtredende enn synsinntrykkene. Ganske fascinerende hvordan vi er sammenskrudd vi mennesker, - og hvordan vi stadig opplever at jo mer vi finner ut av, jo mer er det vi ikke skjønner. På mange måter kan vi misunne steinaldermannen som ikke hadde flere bekymringer enn å skaffe seg mat og føre slekta videre.... eller har vi det bedre nå ? Jo da, - det har vi i det minste til felles med steinaldermannen ..., heldigvis ..

 Kjedelig sa du ? Håper du kan finne noe i denne serien også, de er like men samtidig forskjellige - jeg ville ikke velge ute noen fremfor andre, håper du kan tilgi det ?

Alle bildene er gjort med panorering på 1/4 sekund og ISO 50, mens blenderen har fått "flyte" fritt, - dybdeskarphet er liksom ikke noe tema på denne typen motiv.
PS: det er ikke gjort bruk av noen slags kreative filtre i bildebehandlingen, kun RAW-konvertering og høylysjustering.

Ha en fantastisk fantasihelg alle sammen, og takk for besøket !

14 kommentarer:

 1. Boka husker en og hva passer vel bedre enn disse bilder til Lorents, en vet aldri helt hva som er bak, men det er vel det som er litt drivkrafta i oss mennesker å, nyskjerrigheten, spenningen i å utforske det som er bakenfor, nå enten det er trær eller fasaden på oss mennesker om du forstår :-)

  Uansett jeg elsker tekstene dine, ja å bildene så klart. Skulle ønske du tenkte på bokprosjekt jeg faktisk, for du har det under huden, skrivinga! Mitt favorittbilde i denne serien ble det nest siste, himmelen lå som en bølge bak trærne der.

  Helg, ut å nyt, knips ivei :-)))

  SvarSlett
 2. As you describe how you have taken photos but also the why, then I understand what you mean. If you only look at pictures of the trees is a little vague, amar if you read what you describe about anxiety or other opinion then it is easy to understand.
  You have this then really exquisite expressed!
  grandiose.

  Greetings, Helma

  Enjoy the weekend. Unfortunately, I work weekends

  SvarSlett
 3. Siden du ikke vil velge ut noen favoritt selv, kan jeg trå til:)
  Velger meg det siste i sort/hvitt.

  God helg!

  SvarSlett
 4. Så spennende tekst. Bildene dine med panorering ble flott synes jeg. Det er akkurat slik jeg tenker når jeg går på tur. Jo det er fint med skarpe avbildinger fra skogen, men for meg har det blitt viktigere å få frem stemningen, lyset når en er på tur i skogen. Og det er som du sier i innlegget.. er det noe bakom der.. gir rom for fantasien til iaktageren.

  Flotte bilder og utrolig godt skrevet.
  Ønsker deg en riktig god fotohelg.
  Hilda

  SvarSlett
 5. Excellent texture!
  Well done. Very ingenious!

  SvarSlett
 6. Underhållande läsning och fina bilder som passar perfekt till din fina text! Du får skriva en bok Lorents !

  SvarSlett
 7. Lekre bilder som som fikk et noe "malerisk" utseende. Flotte farger og komposisjoner. Jeg likte best de med farge på.
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 8. Exelent texture, well done!!
  Greetings irma

  SvarSlett
 9. ♡¸.°.¸♫♫♪

  Fantástico!!!!
  Bom domingo! Boa semana!
  Beijinhos.
  Brasil
  ♡彡♫♪°.¸.•°`

  SvarSlett
 10. First I thought they were paintings. Like them very much.

  SvarSlett
 11. Dette er så bra Lorents! Og så er den skrivingen din da,- som jeg merker jeg setter stor pris på å lese,- ordene og setningene flyter så godt i din penn! Skjønner godt at du ikke ville skalte ut noen av bildene dine. Jeg likte de alle sammen!
  Ha en god kveld, og en fin, ny uke:)

  SvarSlett
 12. Jeg er så enig med de andre her, flotte bilder og tekst!
  Ha en fortsatt fin uke.
  Mette

  SvarSlett
 13. Kult!
  Masse stemning - ser ut som maleri av en romantisk kunstner.

  SvarSlett