lørdag 4. februar 2012

Vann i flytende form ved -12°C, - og is selvfølgelig .....

Gradestokken viser -12°C i dag, og det er meldt kaldere i morgen. Det er overskyet og litt dårlig lys, ikke så vanlig når det er såpass kaldt, - det er gjerne klarvær da. Men dårlig lys kan være godt nytt, - lange lukkertider, liten blenderåpning og ISO 50 kan være fristende i kombinasjon med vann i bevegelse.
Det er bare å kle seg godt og komme seg ut i skogen hvor jeg har ei elv som ofte er ganske spennende vinters tid. Området ligger nedenfor en demning som med ca 20-30 minutters mellomrom, åpner opp for å slippe gjennom vannet som har bygd seg opp på den andre siden. Det gjelder bare å følge med når man hører bruset av neste "bølge" som kommer, skynde seg opp på trygg grunn, og vente de 5-6 minuttene til det er over igjen. 
Denne regelmessige flommen oversvømmer terrenget nedenfor og danner isformasjoner i alle fasonger, - i motlyset kan det bli svært så spennende lyssettinger som fremkommer. En fjernstyrt blits i tillegg kan i noen tilfeller sette en ekstra spiss på det hele. Felles for de fleste av dagens bilder er at de er tatt med svært liten blender, helt nede i f:40, noe som gir god dybdeskarphet i motivene selv om jeg har kjørt med 300 mm brennvidde på flere av dem. At lukkertidene blir mellom 2 og 4 sekunder gjør ikke stort når det benyttes et godt stativ, avslått bildestabilisering og speillåsing ved eksponeringen. Skarpheten i bildene ble da ganske så bra på de fleste ? Tiden flyr fort selv om kulden er ganske så streng, - kombinasjonen vann og mange minusgrader er gjerne ikke så god, men når man holder på med noe hele tiden, så er ikke fokus på akkurat det.

7 kommentarer:

 1. Outstanding series of photographs! You captured the ice formations exquisitely. Fantastic textures, details and shapes. A joy to visit your wonderful blog!

  SvarSlett
 2. flott og surrealistisk Lorents, likte disse bra, Bjørn

  SvarSlett
 3. Wow, those are brilliant photos! That ice looks magnificent!

  SvarSlett
 4. Nydelige isbilder du har fått. helt enig at en ikke merker at det er kaldt når en fokuserer på motiv. Det går faktisk ant å fryse fast til isen,,, det har jeg opplevd...
  Liker så godt når en finner den blå fargen som speiler seg igjen i isen.
  Meget godt fotoarbeid i alle bildene dine.
  Får ønske deg en kald og isete vinteruke.
  Lykke til videre med isbildene.

  SvarSlett
 5. VIlka häftiga isbilder...ser ut som målade tavlor. Mycket snyggt!!

  SvarSlett
 6. Helt nydelig serie kunstverk!!

  Skarpheten er upåklagelig ja. Vakkert arbeid!
  Nr 7, 8 og 9 ble mine favoritter :)

  Tiuren satt som en statue! Kanskje ikke så rart, med det skarpe lyset rett i øynene. Hadde håpet den ville flytte litt på seg, sånn at jeg fikk nebbet klart for furubuska, men tror knapt den blunka :)

  SvarSlett
 7. Beautiful abstract nature photographer caught in the lens.
  Super series

  erna

  SvarSlett