mandag 30. januar 2012

Uendeligheten .......

Fra forrige innlegg hvor vi opererte på mikrometernivå, til dagens innlegg hvor avstandene dreier seg om lysår, er det mildest talt et gedigent sprang. For mennesket er det knapt noe mer ubegripelig enn å forholde seg til tallstørrelser som nærmer seg evigheten eller uendeligheten. Alle de 5-6000 stjernene vi kan se på en mørk nattehimmel tilhører alle vår galakse melkeveien, - de er våre nærmeste naboer til tross for at vi snakker om milliarder av kilometer til den nærmeste, ca 4,5 lysår - den distansen lyset tilbakelegger på 4,5 år med 300 000 km/sek.
Kineserne beskriver evigheten ganske godt i sin anekdote om fuglen som hvert 100-år kommer innom og kakker nebbet sitt èn gang mot Mount Everest, - når Everest er borte har det gått en evighet.

Kveldens motiv bekrefter ryktet om at Stella Polaris står i forlengelsen av Jordas omdreiningsakse, alle de andre stjernene tegner en sirkel rundt henne. Bildet er eksponert i 22 minutter på f:11 med 17 mm på fullformatsensor.

Forholdene var ikke ideelle for stjernebildet i kveld, da månen begynner å nærme seg halv og bidro med uønsket strølys over himmelen, vi får håpe på klarvær om en tre ukers tid .....

2 kommentarer:

  1. Likte det utsagnet om evigheten. Flotte bilder som følger utrolig velskrevet innlegg. Tusen takk for at du deler!
    Lykke til videre med himmelfotograferingen.

    SvarSlett