fredag 24. februar 2012

Det vakraste som finns .... minner fra Arktis .....

I møtet mellom "Jag trodde englarna fanns" og Ceicilia Vennerstens "Det vakraste som finns" finner jeg tilbake til minnene fra det høye nord, kysten av det nordlige Spitsbergen i møtet med Nordishavet, - der jeg for noen måneder siden faktisk traff nettopp noe av "det vakraste som finns" - Ismåken (Pagophila eburnea)
Denne arktisk måken som står i grell kontrast til de gribbene som Odd Børretsen synger om. Denne enkle og nøysomme engelen som finner sitt daglige brød lenger nord enn noen annen fugl, - skjønner godt etter å ha møtt den, at den er en av de 10 mest ettertraktede fugler i verden for naturfotografer. Isbjørner og hvalrosser har sin sjarm, og møtet med dem er selvsagt også storslåtte naturopplevelser, men den estetisk siden av meg falt pladask for denne arktiske engelen, - tror vel egentlig at det er denne kronprinsessen har møtt :-)Sittende kan den ved første øyekast minne om en hvit due, men når den tar til vingene fremstår den som en elegant hersker over ishavet, - der den lever sitt liv gjennom polarnatten like selvfølgelig som den gjør i den lyse delen av året.
Ismåken legger bare ett eller to egg, noe som gjør at reproduksjonstiden er lengre enn for de andre måkeartene, - dette gjør den selvsagt også mer sårbar.


Denne sirkumpolare måken gjorde som du skjønner, et sterkt inntrykk på meg. Eleganse, skjørhet og hardførhet er vel ikke de ordene som oftest brukes sammen, men om ismåken passer de alle ...
Den er nok en minst like stor årsak til at polarbasillen har satt seg i meg, som det isbjørnene og hvalrossene er, - etter som månedene går kjenner jeg draget mot det kalde nord igjen. En gjennomgang av de mange tusen bildene fra turen sist, - det er ingen medisin mot "polarsyken".

Det er vel bare å legge planer for en ny tur kanskje ? - vinterværet i Trødelag frister ikke til uteaktivitet om dagen i alle fall ......

6 kommentarer:

 1. Wow!! Den måken var flott da. Ser nesten ut som en fredsdue.. Ligner på terne men bare med svarte bein og helt hvit. Skjønner at du er bitt av basillen som alle som har vært der har. Håper jeg kommer dit en gang.
  Jeg tok bilde av en grønnlandsmåke her om dagen og den er også helt hvit. Det var rart å se det synes jeg.
  Nydelig serie!!!
  Ha en trivelig helg, kanskje kan sola titte frem...

  SvarSlett
 2. What an absolutely gorgeous bird Lorents! Love all you action photos also! Must be a treat to view this bird!

  SvarSlett
 3. jeg kunne tenkt meg flere timer i nord på jakt etter nye polareventyr. Takker for turen.
  Hvem så ismåken først??
  Bjørn

  SvarSlett
 4. Fina bilder på måsen! Den sjätte bilden fångad bakifrån är något speciell/Brita

  SvarSlett
 5. Du verden, en sånn har jeg aldri sett før! Super bildeserie av den! :)

  SvarSlett
 6. Hei Lorents, og aller først, tusen takk for ditt besøk og hyggelige kommentar i bloggen min. Jeg har vært på en liten rundreise her hos deg også (må bruke mere tid i mrg)og lar meg begeistre stort over dine vakre bilder! Jeg er ingen utpreget naturfotograf, og trodde vel ikke for trekvart år siden at jeg skulle i det hele tatt kjenne sitringen etter ønsket om å få til et flott bilde av fugl f.eks, ei heller ha en blogg for den saks skyld. Men å se andres arbeid er så inspirerende, og vår "felles Hilda" har bidratt sterkt til ønsket om å fange fuglen til minnebrikken. En skade for halvannet år siden gjør at jeg ikke kommer meg ut i naturen ennå, slik jeg ønsker. Så i mellomtiden blir det litt hummer og kanari hos meg.
  Estetikeren i meg ( jobber i samme bransje som deg ser jeg,- er tilknyttet kunst&håndverksfaget på stedets ungdomsskole)gjorde at jeg akkurat her måtte stoppe opp, og nyte lenge og vel denne arktiske engelen du har fotografert så mesterlig! Disse bildene tar nesten pusten fra meg! Helt fantastisk!
  Men nå har jeg brukt opp mye plass her, og jeg håper det også er ok at jeg legger deg til i blogglisten min for videre inspirasjon, og interessant lesing.
  Nå er det så sent at jeg får bare en ønske deg en ny fin dag:)

  SvarSlett