lørdag 25. februar 2012

Englene finns .......... også i Trøndelag

Gårsdagens engleskole fra Arktis var på en måte en innledning som måtte følges opp med mer lokale rolleinnehavere, - dagens engler er betraktelig større enn den lille skjøre ismåken fra Nordpolens trakter. Selv om vi er lengre sør så kan vinteren være stri nok selv for disse våre største fugler i norsk fauna. Tre par patruljerte i nedre del av Namsen der floa påvirker vannstanden slik at det er mulig å flyte for disse fjærkledde kjempene. Skeptiske til meg i starten, men etterhver godtok de mitt nærvær, - en oter som kom settende ut i vannet derimot, den var de ikke spesielt begeistret for. Selv om den ikke er den største trusselen for svanene så holdt de likevel avstand.
Skiftende skydekke, solskinn, snøbyger og kald vind, alt dette i løpet av 2-3 timer ved vannkanten. Godt kledd var jeg men det blir kaldt å sitte stille likevel.

 
Han har et godt øye til sin utkårede, - mens hun ser litt brydd ut .......

Litt vårlige takter på gang ......... ?

Hun lar seg ikke imponere så lett .....
Svanene er monogame fugler og forholdet mellom de to partene kan gjerne vare til en av dem dør. Disse individene var noen år gamle etter fjærdrakten å dømme, - de har kanskje hekket samen tidligere.... som man roper på sjøen får man svar .....
Oteren fikk en av dem på vingene, det koster energi å løfte 10-15 kg ut av vannet, - så det er en nødløsning dette ...

Faren er over, og de 6 svanene roer seg ned igjen, - gryende vårsol er velkommen også blant disse hardhausene som har vært her hele vinteren gjennom ...


Snart er det vel på tide å tenke på neste generasjon, - får følge med litt utover seinvinteren og våren, kanskje får jeg være vitne til en hyrdestund med engler i hovedrollen ... ??

God helg videre til dere som kikker innom !

9 kommentarer:

 1. Hei. De sju første var veldig flotte.

  SvarSlett
 2. Great story and photos Lorents! Very lovely birds.

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder av svanene. Likte så godt bildet 4 og 5. Flott lys i de første bildene.
  Godt jobbet!
  Ha en trivelig søndag.

  SvarSlett
 4. Vakker serie, og spesielt de 7 første!

  Hehe..ja, hvis elgen skal ha et navn, så synes den kledde "Albert" bedre...Ser ut som de fleste også har glemt at de er "to"...:)

  SvarSlett
 5. Svaner er vakre fugler.Det første bilde falt i min smak.

  SvarSlett
 6. Jeg ser og ser og tenker at den som hadde kunne bevege seg så elegant... de lekreste roligste bevegelser. Svanene kan man studere i timesvis uten å gå lei, vi har en plass i Trondheimsområdet også, men :-))) de får så mye brød der av folk at de blir kresne av seg etterhvert.

  Fantastisk også den hvite måken fra Arktis, du er jammen en god fugle fotograf du :-)

  SvarSlett
 7. thank you so much for your comment Lorents, and welcome to "shoot me" :)

  SvarSlett
 8. Fine svane billeder. Jeg så 10 stk komme flyvende over mig igår, men desværre havde man ikke kameraet klar. Det var et flot syn. Tak for synet her Lorents H Blomseth.

  JM Natur

  SvarSlett