lørdag 14. juli 2012

"Nøkkens" roser i full flor ............

Når nøkkrosene blomstrer i Trøndelag, da er gjerne midtsommer passert og dagene blir igjen kortere og kortere, - ikke for å frata noen gleden over sommeren og den lyse varme årstid, - men det er nå en gang slik at blomsterplantene trenger den første delen av vår og sommer til å frembringe sine blomster som skal gi de kommende generasjoner livsgrunnlag. Min fascinasjon for vann i alle former, gjør at disse vakre plantene naturlig er en av mine botaniske favoritter. De trives best i innsjøer med litt dybde, og stengelen som er festet til bunnen kan være svært lang og hele tjern kan farges hvite av den vakre planten. Den er besleketet med lotusblomstene, men skiller seg fra disse blant annet på bladformen.

Vannliljene som vi kaller dem her hos oss, har nøkkrosenavnet sitt felles med "Nøkken", denne underjordiske vette-skapningen som det er forbundet så mye folketro omkring. Vi smiler av dette i dag, men at Nøkken var en eksisterende figur for folk i tidligere generasjoner må vi nok ta på alvor, -tidligere tiders tilbøyelighet til å ha guder og deres motstykker i naturen er godt kjent. Nøkken er imidlertid en av de "underjordiske" som tidligst gikk av moten, men at den ble brukt som skremsel for å holde ungene unna vann og elver, er godt kjent. Nøkken lokket gjerne folk ut i vannet hvor de så forsvant. At dette har en sammenheng med nøkkrosa kan gjerne skyldes at nøkkrosa vokser i brådype vann med gjørmete sumpbunn hvor det lett kunne skje ulykker om man forvillet seg uti.

Lite minner om dystre historier fra en svunnen tid, når du kan sitte ved et nøkkrosetjern og betrakte denne vakre blomsten med de store læraktige bladene som ligger som et teppe over store deler av vannet.Dette siste bildet kunne like gjerne vært en Carl Barks-tegning for Walt Disney, hvor to gamle haier med hvite barter glefser etter deg, - men de fikk ikke tak i meg denne gangen ......

God helg videre til alle dere som tar turen innom, - sommeren er ikke over enda ....

13 kommentarer:

 1. Bra innlegg, bilde nr tre falt i min smak.Veldig bra.

  SvarSlett
 2. Vad vackra bilder, den med speglingen av näckrosen var vacker..

  SvarSlett
 3. Du verden, så opplyst jeg blir når jeg leser innleggene dine...Kjempeartig!!!
  Nydelig serie av vannliljene,- hvor 3. og 4. bilde blir mine favoritter. Kjørte faktisk forbi en liten innsjø før i dag, men fikk dessverre ikke parkert noe sted. La merke til at de sto så fint i blomst!
  Fortsatt god sommer til deg!
  Ps. Husker ikke om jeg har kommentert headerbildet ditt,- men det er så utrolig fint!

  SvarSlett
 4. Great photos of the water lilies~the reflection in #3 is stunning! I was enjoying some water lilies this week as well:) Have a great rest of your weekend Lorents!

  SvarSlett
 5. Espetáculo de flor. Lindos reflexos. Aqui ela se cha "Vitória Régia".

  SvarSlett
 6. Nydelige bilder med kjempeflott tekst.
  Vannliljene er så fine der de ligger som et teppe på vannet.
  Fine speilinger i bildene.
  Kos deg videre med sommeren.
  Hilda

  SvarSlett
 7. Flotte bilder av de vakre blomstene, 1 og 4 blir mine favoritter. Teknisk bra utført.

  Ottar

  SvarSlett
 8. Vackra bilder ....och...en fin text. Tur du inte hamnade i gapet på de sista:))

  SvarSlett
 9. Kjempebra - bildene av nøkkrosene gir jeg terningkast 6!

  SvarSlett
 10. Nydelige bilder av nøkkrosene og fin tekst. Har ikke sett nøkkrosene her ennå så da har vi vel igjen lengre tid av sommeren ?? /Brit

  SvarSlett
 11. Hei Lorents,

  vakre bilder av vannlilje og refleksjonene er også klare. Dessverre kunne jeg Neit på bildene for å forstørre, men jeg ser dem veldig lyse og skarpe.Søt som du fortalte at det ble brukt til å holde barna borte fra vannene.

  Varmeste hilsen, Helma

  SvarSlett
 12. Tack för hjälpen med orkidéen, nej den växte helt ensam i skogen bland granskog, lite öppet bland höga gräs....vacker tyckte jag.

  SvarSlett
 13. Hei.
  Fin tekst til bildeserien. Likte det første best.

  SvarSlett