fredag 20. juli 2012

Markens grøde ... ikke alt er føde ....

Da Knut Hamsun skrev "Markens grøde" denne hyllesten til naturen, fortellingen om Isak Sellanraa som skal finne utkomme i den karrige nord-norske naturen, hadde han nok neppe vårt overflodssamfunn i tankene, - en tilværelse som kan være ganske behagelig men som også dessverre gjør at vi glemmer en del grunnleggende betingelser for vår eksistens her på denne kloden. Hvor mange ganger tenker en gjennomsnittsnormann på nettopp dette at markens grøde faktisk er nettopp det, - markens grøde, ikke prefabrikkert fastfood, syntetisk mat og proteintilskudd i rosa forpakning markedsført av anabole glansbilder. Isak Sellanraa erfarte dette, Hamsun beskrev det på en fremragende måte - det ble Nobel-pris av slikt.

Produsentene i vårt økosystem, plantene som danner grunnlaget for alle høyerestående livsformer er selvsagt mitt tema for dette innlegget. Det er lett å la seg blende av alle farger og former i naturen rundt oss, enten vi beveger oss i ei lynghei på fjellet eller ei strandeng på namdalskysten, formålet er det samme overalt, - karbon i lufta skal bindes til biomasse som skal brødfø alle andre levende skapninger på jorden, direkte eller indirekte.

Farger og fristende former er en forutsetning for at plantene skal få hjelp til sin reproduksjon fra insekter av ulike slag, fantastiske tilpasninger etter millioner av års evolusjon, - slik står det for oss i dag --- men tenker vi noen gang over det ?  - Sjelden dessverre, - det blir på en måte lettere når en tar seg litt tid og betrakter det hele gjennom et macroobjektiv, utrolige former, farger og dufter. Alt med et eneste mål - å lokke insekter eller andre dyr til å hjelpe til med spredning av pollen og frø.

Vi såkalte "moderne" mennesker må huske at dette ikke har gått av moten men er livsnødvendig for alle enten du sitter ved et vissent akasietre under ei brennhet sol ved ekvator med tårer på kinnet og venter på livgivende vann fra oven, eller sprader rundt på catwalken i Paris eller LA for å vise de siste kreasjoner fra all verdens motehus. Glem ikke plantene, Isak Sellanraa eller markens grøde .....


Savnet av en stor tele etter at EF 500-en ble solgt nylig, og i påvente av at japanerne skal få produsert en ny, gjør at jeg famler rundt i macroens verden for tiden som du sikkert skjønner :-)

Enn så lenge får vi betrakte det store i det små som jeg skrev om i et tidligere innlegg ...

Sett av litt tid og la tankene fly og minnekortene fylles, både de i kameraet men også de indre, i denne "grødens" tid, - god helg til dere alle som setter av noen minutter her inne hos meg .... takk for besøkene !

Flere bilder finner du som vanlig på www.naturphoton.no  Velkommen dit er du også !

14 kommentarer:

 1. Jammen nydelig med makroens verden også, jeg har ikke vært her inne før...nå skal jeg vandre rundt i din naturs verden :0)

  SvarSlett
 2. Tänkvärt o läsvärt inlägg och mycket fina bilder dessutom !

  SvarSlett
 3. Vilka fina bilder , helt otroligt att man kan få dem så...texten till är intressant med, kul..
  Nu får man handla lite fotogrejer i EU land då Euron är superlåg...

  SvarSlett
 4. Fantastisk flotte makro bilder, likte hele serien godt.

  Ottar

  SvarSlett
 5. Prachtige macro opnamen, mooie kleuren en scherpte.
  Groetjes Tinie

  SvarSlett
 6. Unos macros impresionantes!! Con un colorido y calidad admirables.
  Un abrazo

  SvarSlett
 7. Utrolig bra bilder.. Lærerik tekst også..vi har en tendens til å ta alle naturens under som en selvfølge.
  Med slik nærgående studering, så...ja.. Konstruktøren hadde det vært gøy å tatt en prat med..
  Ha en fin kveld videre.. :-)

  SvarSlett
 8. Impressive series of macro images, Lorents.

  I look forward to seeing more of your wonderful work/hobby.

  SvarSlett
 9. Absolutely gorgeous pictures, especially the close up of the purple petal with beads of water :)

  SvarSlett
 10. This beautiful water droplets. I can therefore very much enjoy. Photo 6 of this series is my favorite. The drops are actually glass and crystal clear. Compliment.

  Greetings, Helma

  SvarSlett
 11. Flotte makrobilder her.
  Takk for kommentar på min blogg. Ser jeg bruker samme makroobjektiv som deg. Og nei jeg har ikke kjøpt meg makroblitz enda. Tar stort sett bildene i sollys. Men jeg skal nok ha en blitz etter hvert. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 12. Hello from France
  I am very happy to welcome you!
  Your blog has been accepted in Europe Norway a minute!
  We ask you to follow the blog "Directory"
  Following our blog will gives you twice as many possibilities of visits to your blog!
  Thank you for your understanding.
  On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
  Invite your friends to join us in the "directory"!
  The creation of this new blog "directory" allows a rapprochement between different countries, a knowledge of different cultures and a sharing of different traditions, passions, fashion, paintings, crafts, cooking,
  photography and poetry. So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
  We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
  The more people will join, the more opportunities everyone will have. And yes, I confess, I need people to know this blog!
  You are in some way the Ambassador of this blog in your Country.
  This is not a personal blog, I created it for all to enjoy.
  SO, you also have to make it known to your contacts and friends in your blog domain: the success of this blog depends on all Participants.
  So, during your next comments with your friends, ask them to come in the 'Directory' by writing in your comments:
  *** I am in the directory come join me! http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/ ***
  You want this directory to become more important? Help me to make it grow up!
  Your blog is in the list Europe Norway and I hope this list will grow very quickly
  Regards
  Chris
  We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/24/1203240217091250289621842.png
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
  http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/26/1203260602581250289633006.gif

  If you want me to know the blog of your friends, send me their urls
  I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?

  SvarSlett
 13. Kjempebra innlegg med helt nydelige blomsterbilder. Bilde 5,8 og 9 er mine topper.

  SvarSlett
 14. Så godt Lorents at du minner oss på det!!! ting vi innimellom tar veldig som en selvfølge uten helt å huske viktigheten og de små og store ting rundt oss, en trenger en slik påminnelse innimellom.

  Ja, åsså tar du de vakreste macrobilder. Dråpene på den MariaGullsko og lyset i det bilde var bare så fantastisk, men det var det jammen i de andre å. Ikke helt kasta meg over macroverden ennå, men blir etterhvert det også.

  Fortsatt hjemme i Orkdalen denne huldra, ferie ja, men ennå bare i Norges land. Ikke værst det heller når været er som i dag :-)))) så bildene fra Antibes ble redigert i helga når søndagen føltes som en eneste lang regnskur, he he

  Du har rett, jeg får skryt av bildene mine, men litt sånn er jo bloggverdne også, ikke akkurat plassen å publisere hvis en ønsker konstruktive tilbakemeldinger, men så kjekt atte!! så masse trivelige folk og fine bilder en inspireres av til videre utvikling. Heldigvis er jeg ikke av den typen som tar av, jeg vet veldig godt hva som bør jobbes videre med, og jeg er nok ennå bare i startfasen, men det er det som er så kjekt med foto, en har det da gøy underveis :-)))) i læreprosessen, og det kan jeg like. Ingen av oss er vel utlært, og stadig nye vinkler å se motiver på, heldigvis for det.

  En kan forstå du savner en 500 ja, du som er så rå på fuglebilder. Lånte en av en venn når jeg besøkte Runde i juni, men syntes jeg fikk øvd meg litt for lite, så min 300 ble benyttet mest. Ble aldri helt kjent med hvor sette fokus når Lundefuglen kom inn på øya fra alle kanter, øvelse vettu, øvelse :-))

  Kjekke sommerdager og spennede motivjakt ønskes deg enn så lenge kjære venn :-)

  Anneklem.

  SvarSlett