mandag 11. juni 2012

La humla suse ....

..sier vi gjerne om å leve livet sorgløst og behagelig. Opprinnelsen til uttrykket skriver seg visstnok fra et gammelt dansk strenginstrument og ikke fra insektet har jeg hørt. Likefullt er nettopp det å observere humlene i sitt daglige virke, gjerne synonymt med akkurat det, - å leve sorgløst, bekymringsfritt og behagelig. Elegante skal de ikke beskyldes for å være, klumpete i formen og langt fra det vi vil karakterisere som aerodynamisk i utformingen. Til tross for dette flyr de rundt i uvitenhet om at vitenskapen en gang i tiden beviste at de egentlig ikke kunne fly, men men, de visste det ikke selv, så da fløy de uanfektet videre som de alltid har gjort ... det man ikke vet har man ikke vondt av .......osv.
De vitenskapelige bevis for dens manglende flyveevne tok nok kun hensyn til vingeareal, tyngde og vingefrekvens. Ut fra kun dette faktagrunnlag var det faktisk belegg for å si at de ikke kunne fly, men moderne kamerateknikk med tusenvis av bilder pr sekund, har avslørt at vingeføringen minner om 8-tallsbevegelsen som vi kjenner hos bl.a. kollibrier. 200 slag i sekundet er mer enn nok til å holde humla i lufta, -- eller la humla suse om du vil .....
Av de over 30 humleartene vi har i Norge, var jeg så heldig å få hilse på nettopp denne en kveld .....

På nært hold kan arbeidsredskapen virke ganske skremmende ....

At humlene rent systematisk tilhører "årevingene" er lett
forklarlig om man finstuderer de transparente vingene

Nektar til seg selv, og pollen til ungene er det som gjelder i disse dager, det krever sin
humle å holde liv i kommende generasjoner når alt skal skje på noen få uker !
"Vakker i fargene og frisk i pelsen" ville vi nok sagt om den var noe større og gikk i bånd, - den pelskledde kroppen er faktisk ganske så fin .....
Til tross for at humla kan stikke om den blir provosert nok, så er det langt sjeldnere å bli stukket av humle enn av veps eller bier. I motsetning til vepsen kan imidlertid humla trekke ut sin brodd uten mothaker, og stikke flere ganger.
Dens livsoppgave som bestøver av plomsterplanter er vel kjent for de fleste, "blomsten og bien" er mer enn tomme ord, -- hipp hipp - la humla suse !!

Ha en fin fotouke alle sammen !

11 kommentarer:

 1. Wow Lorents, you did an amazing job capturing outstanding photos of this one bee! Its really interesting to see all the detail so close up! Cheers:)

  SvarSlett
 2. La humla suse.. er vel minner en har fra ferietid. Da er det bare å slå på lavgiret og fly fra blomst til blomst...
  Flott serie av humla og meget informativ tekst. Den vingeføringen skal se etter neste gang.

  SvarSlett
 3. Flott tekst, og det siste bildet ble jo flott:)

  SvarSlett
 4. Interesant lesing og vakre bilder! Like artig å lese om bever'n og Lomtjønn,lommen og humla som å se bilder av dem. Gleder meg hver dag til fortsettelsen!

  SvarSlett
 5. Jøje meg, så mye jeg lærte nå,- en fornyelse å lese! Må humre litt for meg selv av formuleringen "Vakker i fargene, og frisk i pelsen"...herlig!
  Ha en riktig fin kveld:)

  SvarSlett
 6. Sagt det förut, säger det igen, imponerande bilder du har på din blogg !!

  SvarSlett
 7. Beautiful photos and beautiful gallery !

  SvarSlett
 8. Bra bilder og givende tekst.

  SvarSlett
 9. Lorents, oh what a wonderful macro series of this one bee. A most interesting post filled with stunning photographs! Exquisite details captured!

  SvarSlett