lørdag 16. juni 2012

"Den lille stjernen" ... Gavia stellata

Smålommen besøkte jeg tidligere i vår også, men da et annet sted enn der jeg la turen nå i ettermiddag. Et par ble observert tidligere i dette vannet som ikke er et typisk smålomvann, den foretrekker jo gjerne litt høyereliggende sjøer enn tilfellet er her. Men nå er det jo slik at dess lenger nord du kommer, dess lavere høyder blir definert som fjell, - i Nord-Norge kan du jo omtrent finne rypa i fjæra.
Skiftende skydekke, noen regndråper innimellom, - dette gir svært varierende lysforhold og ISO-verdier som farer opp og ned med sekunders mellomrom. Jeg synes det er greit å kjøre blender og lukker manuelt og la ISO-verdiene "flyte" på auto, - har meget god erfaring med dette på EOS 1d mk IV.
Smålommen har det vakre latinske navnet Gavia stellata, Gavia-navnet deler den med de andre lommene, men "stellata" er dekkende for denne vakre fuglen da det rett oversatt betyr "liten stjerne", og det var nettopp det den var da jeg besøkte den i dag. Jeg rigget meg til ved foten av ei furu nært vannet og bare 50 cm over vannflata, ville gjerne ha lavt perspektiv. Jeg synes lommene og dykkerne våre gjør seg best fra denne vinkelen.
Den lille stjernen lå på reiret da jeg kom, og jeg la ikke merke til hvor hun var, men jeg var selvsagt observert for lenge siden. Etter en stund så jeg silhuetten av et "slangehode" i sivet rett overfor der jeg satt, hun lå nok på eggene der, - da jeg hadde sittet helt urørlig i 30-40 minutter dristet hun seg ut i vannet, ikke for å flykte, men kanskje for å avlede oppmerksomheten fra reiret. Hun underholdt meg med dykking og posering i alle vinkler en god stund, vel vitende om hvor jeg var, og på det nærmeste var hun ikke mer enn 8-10 meter unna meg. Så nærgående og tillitsfull lom har jeg aldri opplevd uten kamuflasje før.
Da jeg hadde fått mine bilder trakk jeg meg tilbake, hun ville ikke gå på reiret mens jeg satt der og jeg fant det derfor lurest å ikke presse for lenge med tanke på rugingen.

Her følger dagens møte med den lille stjernen Gavia stellata ..... er hun ikke vakker ?


Som for å ta farvel, strakte hun ut vingene, antydet hun at jeg burde gå nå ?
Jeg gjorde det for å la henne få fred med rugingen.
Vel anvendte timer ute i naturen i dag også, - utrolig hvor heldige vi er som har alt dette i våre omgivelser, synd at ikke flere kan nyte roen og stillheten det medbringer å kunne sitte en ettermiddag og tidlig kveld for å studere disse veltilpassede skapningene som bare er her. På den andre siden er det kanskje greit at ikke velding mange avlegger dem besøk i denne perioden av året.

Jeg vil følge med henne senere også for å se hvorden det går, om ungene kommer på vannet og omsider på vingene ...
Takk til den "lille stjernen" og til deg som kikker innom her ---- God helg videre til dere alle !

15 kommentarer:

 1. dette er jo som vanlig, rett sted til rett tid

  SvarSlett
 2. Jeg som bor "in the middle of nowhere" blir helt fascinert, først og fremst av denne vakre fuglen men også historien bak slike bilder. Så spennende det må være!
  Blir alltid sittende å se på headeren din, Lorents! For et utrolig flott øyeblikk...
  :)

  SvarSlett
 3. What an amazing, beautiful species! The red eye is incredible. Great story of your encounter with this bird; love the "wave" goodbye:) Greetings to you, Lorents!

  SvarSlett
 4. Flotte bilder i god komposisjon og bra kvalitet! =)

  mvh

  Dagfinn

  SvarSlett
 5. Veldig fine bilder! Topp med den lave vinkelen og fine komposisjoner!

  Hilsen
  Leiv Arne

  SvarSlett
 6. For en knall serie du har fått her. Nydelige komposisjoner, utsnitt og skarpheten er på topp.
  Helt enig i at det er viktig å få så lavt perspektiv som mulig. Og det har du fått til. Tusen takk for dette lærerike innlegget som er kryddret med flotte bilder.
  Blir spennende å se om de får ut noen av ungene.
  Ønsker deg en flott uke.
  Hilda

  SvarSlett
 7. Jo Lorents, den er vakker og du yter den rettferdighet i denne bildeserien. Veldig flott.

  SvarSlett
 8. Noe så enormt flott!! bilder som vi andre nesten bare kan drømme om, du er så dyktig så dyktig og det er en sann glede å klikke seg inn hit her hos deg Lorents.

  En meget spesiell and, som jeg aldri har sett før, så dette var gøy. Og som Hilda skriver, du har fått akkurat det rette perspektiv. Husker et foredrag av Kjartan Trana i BioFoto her hos oss, han hadde langa seg en pram av plank som han hadde kamuflasje over, da :-) kom man tett på og med rett perpsktiv. Men sier jeg, en skal være temmelig trygg da, dyrt fotoutstyr på en tram på vannet, he he

  Hos oss har vi fått så mange Horndykkere i det siste, og den er jo tøff da. Ikke lyktes å fått de fine bilder jeg desverre, og en skal jo være forsiktig også, i rugetid, i respekt for arten og fuglene, så enn så lenge får den litt fred. Kanskje blir det forsøkt igjen ved en senere anledning.

  Fin fin fotouke til deg gutten!! Anneklem.

  SvarSlett
 9. Grattis till kanonbilder på denna flotta fågel ! Hur gör du med ISO flyter på auto ? Har själv en MkIV.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lasse !
   Aller først takk for kommentar på mine smålombilder.
   Angående flytende ISO, så har du en autoinnstilling på ISO-en, ligger vel som "A" nedenfor laveste ISO-verdi "L". Når du så kjører manuelt program kan du stille blender og lukker til ønsket verdi og ISO-verdien vil stille seg automatisk for riktig eksponering. Håper dette var svar på spørsmålet ditt. Lykke til videre med dine kanonbilder, praktfull den siste "luftdansen" du har laget.

   Slett
 10. Hei ! Kjempefin bildeserie du har lagt ut her !

  SvarSlett
 11. Vou seguir de perto os seus fantásticos trabalhos com a natureza. Cumprimentos de Portugal

  SvarSlett
 12. What a great blog and beautiful photos. I know this bird is not because we in the Netherlands.

  Beautiful color and sharpness. I enjoyed myself.

  Greetings, Helma

  SvarSlett
 13. Fantastisk serie av den vakre fuglen.
  Takk for koselig kommentar hos meg.
  Legger meg til som følger.
  Ha en flott fotouke du også.
  Mette

  SvarSlett
 14. Åh, underbara bilder på denna ljuvligt vackra fågel och så fint du återger din upplevelse även i text.
  Så fantastiskt fin blogg du har, återkommer gärna.
  Hälsningar
  Monica

  SvarSlett