mandag 28. mai 2012

Lomtjønna

Noen navn på fjellvatn går igjen over det ganske land, - Langvatnet, Svartvatnet, og Fiskløysa er eksempler på dette, - forklaringene på navnene er plausible nok, dårlig fiske i noen av dem er nok opphavet til de to siste. Et like vanlig navn på små skogs- og fjelltjern er Lomtjønna eller Lomtjern, - litt avhengig av hvor du er rent språklig befinner deg i kongeriket.
Noen minutters gange fra hytta vår på Verrafjellet ligger nettopp et slik lomtjern, og det heter selvfølgelig bare Lomtjønna her i Trøndelag.
Noen late dager på fjellet i pinsa gav meg muligheten til å slepe med meg en stor tele, stativ og annet nødvendig utstyr for å se om tjønna levde opp til navnet. Smålommen var observert i det store vannet ved hytta, men dette er et regulert vatn, - så hekking her er ikke spesielt aktuelt. Klossete som den er på land, vil lommen helst ha et rede som ligger så nært vannkanten som mulig, gjerne drivende ute i vannet hvor sikkerheten er størst. Hekkeplanene var ennå ikke igang, isen har gått for bare ei uke siden, så det drøyer nok litt før den tid.

Smålommen er en meget vakker fugl, og en av de arter hos oss som er best
tilpasset et liv i vann, - strømlinjeformet og med slangeaktig hode og hals.


Smålommen er den minste av de fire lomartene som kan påtreffes i Norge. Sammen med storlommen er den en relativt vanlig fugl i små fjellvatn og tjern. De to større artene, gulnebblom og islom er arktiske arter som kan påtreffes langs kysten i vinterhalvåret, men som hekker lenger nord.


En relativt tung kropp, og bein plassert så langt bak på kroppen som nesten mulig, gjør at alle de fire lomartene trenger en relativt lang "take-off-stripe". Vel vitende om at den ikke er av de raskeste i starten, er det ikke veldig enkelt å komme nært innpå lommene dersom de har observert deg. De har imidlertid et annet alternativ enn å ta til vingene, - de kan dykke og være under vann i flere minutter og svømme store avstander før de kommer opp, og da gjerne utenfor synsfeltet ditt.




Når den først har kommet på vingene går det riktig fort, og tatt i betraktning at dette er en fugl for elementet vann, så er den slett ikke noen novise i lufta heller, - men på land som sagt .... det forbigås i stillhet.


Lommtjønnene huser også andre vannlevende fugler, da gjerne arter som ikke står i direkte konkurranse til hverandre hva næringspreferanser angår. Svartanda er en slik art, ikke så vanlig å påtreffe da den er relativt sky. Den søker stort sett etter muslinger og små krepsdyr på bunnen, fisk regnes vanligvis ikke som hovedføde for denne dykkanda. Et artig paradoks hva svartanda angår, er at svenskene har et annet navn på den, nemlig sjøorre, - vår sjøorre kaller de for sikkerhets skyld for svartand eller bare"Svarta", så skulle du komme i krangel med en svensk ornitolog, så inngå ikke større veddemål enn du kan forsvare :-)      Av og til er latinsk å foretrekke spør du meg........


Vår minste and, krikkanda, kan leve side om side med både lom og svartender, - gressand som den er, er den ingen konkurrent for noen av de to andre.


Skiftende vær fra 16 -17 °C og strålende solskinn da vi ankom hytta, til 4 °C, sludd og 8-9 sekundmeter vind da vi dro, gjorde at fikk vi ei innholdsrik pinse på fjellet disse dagene. Håper det ikke blir for lenge til jeg kan kikke oppom for å se om det blir noen hekking på smålommen i Lomtjønna .......

Men før den tid har jeg planer om et par dager i telt ved et storlomvann jeg pleide å besøke i yngre dager .....

Ønsker med dette alle dere som kikker innom, ei god og givende fotouke ....

9 kommentarer:

  1. kjempebilder igjen kamerat Blomseth, litt misunnelig
    Bjørn

    SvarSlett
  2. Oi, disse bildene var super. Lomen er bare så fin med de flotte stripene på halsen. Disse fuglene har jeg bare sett i kikkert. Håper jeg kommer så nært en gang.
    Ønsker deg lykke til med storlomen.

    SvarSlett
  3. Kjempebilder av lommen! Spennene og informativ tekst som vanlig også.:)

    SvarSlett
  4. Excellent photos Lorents! That first bird is just magnificent!!! It looks similar to a Loon that I've seen here~but yours has such a beautiful color!

    SvarSlett
  5. Flott serie der spesiellt lommen falt i smak. Elegant og spennende fugl.

    SvarSlett
  6. Flott serie og tekst ! Bildene av lommen er topp / Brit

    SvarSlett
  7. Vackra bilder av lommen. Vi hade ett par i sjön i början på våren men nu är de borta.

    SvarSlett
  8. Hej Lorents
    Fantastiska bilder på smålommen!
    Gillar speciellt nr 4 där du fått ljuset med dig i rätt läge.
    Mvh / Kenny

    SvarSlett
  9. Nydelig bilder av lomen! Skarpe bilder med flotte farger. Fluktbildene var bare helt rå! Likte alle sammen, og krikkanda er også en av mine favoritter. Var heldig å få den på brikken i Nidelva i vinter.
    Mvh Lillian

    SvarSlett