fredag 11. januar 2013

Godt nytt år !

... litt seint ute med nyttårshilsen her fra Trøndelag, men kombinasjonen av hektisk oppstart av nytt år, og dårlig fotovær får ta skylden for dette ...
Året ble innledet med plussgrader og mye vind, ideelt når man skal jobbe inne på skolen og samtidig lese fysikk i studier, men det er liksom ikke det man vil ha ut av en normalt kald og fotoinnbydene januarmåned ....   Men slik ble det helt fram til de første 10 dagene var unnagjort, - da ble det slik det skal være, 5 til 10 minusgrader, ikke en sky - og frosten setter seg i barten etter få minutter ute, sånn skal det være å være naturfotograf i Norge midtvinters.
Studiesamlingen gav meg en forelesningsfri periode midt på dagen denne uka, og jeg benyttet sjansen til å fjerne meg fra kvantefysikken og oppsøke den "virkelige" naturen, - et besøk ved sjøen denne kalde dagen på Helgelandskysten hvor solen ennå ikke har kommet seg fri fra fjellene som omkranser fjorden, - men lyset er der - godt nok til å fange noen av naturens fascinerende øyeblikk som du kan være så heldig å få overvære om du er tålmodig nok og vet å satse på de riktige hestene ved valg av utfartssted. Etter noen timer ute var jeg i ferd med å avslutte dagen da jeg oppsøkte et område nær fjorden hvor jeg ble oppmerksom på noe som foregikk ute i vannet, det minnet meg litt om opplevelsen som jeg beskrev i et innlegg tidligere hvor jeg ble vitne til en steinkobbeparring, - men dette var da ingen sel ???
Nei da, det viste seg å være en oter som dykket og kom opp med både krabber og kråkeboller som den fortærte ute i vannet på klassisk otervis, svømmende på ryggen. Avstanden var stor og bildene er ikke egnet for publisering, men med ett kom oteren opp og la på svøm inn mot land, - det ante meg at nå var et større bytte tatt. Og ganske riktig, - den kom svømmende inn med ei flyndre den hadde tatt. Jeg lot den i ro og mak ta flyndra inn på land før jeg i dekke av noen store steiner fikk posisjonert meg slik at jeg kunne åle meg innpå min fiskende kamerat. Vel fremme ved steinene fikk jeg et gløtt av ham, - godt igang med å fortære fangsten - avstanden var bare 10-15 meter og med 600 mm og 1,4x extender var jeg mer en nært nok for å si det sånn. Jeg fikk etterhvert lirket av extenderen bak steinene for å optimalisere ytelsen til 600-millimeteren. Oteren var nok oppmerksom på at jeg var i nærheten, men den været ingen fare forbundet med ei Svalbarskinnlue og en snurrebart som lurte bak steinene. De 20-25 minuttene den brukte på å fortære denne flyndra fikk jeg oppleve sammen med ham - opplevelse for meg, - en nødvendighet for den, - og synd for flyndra .... - men det er akkurat slik det skal være, -flyndra tapte det evolusjonære kappløpet denne gangen .... jeg og oteren vant hver vår seier ...

Som et høflig takk for laget, løftet han halen og og tegnet en vannskulptur for meg, - hundredeler av et sekund etterpå var dette bare en forsvinnende haletipp og noen løsrevne vanndråper, - alle spor etter vårt møte var borte - for godt..... Takker deg for en uforglemmelig halvtime på Helgelandskysten i vintersolas fravær.. - men flott det var du, - og jeg vet at du vet det selv også, slik du arrogant bare registrerte og godtok mitt nærvær, - du ofret meg bare et blikk de gangene jeg plystret på deg for å få deg til å se inn i kameraet, - det var akkurat slik jeg ville møte oteren - uforstyrret og beregnende, jeg var ingen trussel for deg. Havørna som kretset over oss på god avstand derimot, den skal du ikke stole på - evolusjonen krever sitt og gir ditto ..........

Takk også til deg som kikker innom denne sene nyttårsberetning fra Trøndelag og Helgeland, - ønsker dere alle et riktig så godt fotoår i 2013 !!   

Jeg synes i alle fall jeg fikk en god start .............28 kommentarer:

 1. τι γλυκό που είναι!
  όμορφες φωτογραφίες!

  SvarSlett
 2. Oj, hvilken halvtime du fikk, Lorents! Fantastisk flott serie for en som meg, som i beste fall har en flaggspett som det mest eksotiske utenfor døra (det er sikkert ikke helt sant, men det føles slik) Herlig å se bildene i større utgave,- da kommer alle de flotte detaljene fram!
  Et riktig godt nytt år til deg:)
  Og jeg gleder meg til flere bilder fra dine turer:)

  SvarSlett
 3. Dette må ha vært artig å fotografere. Flott billedserie!

  SvarSlett
 4. Nydelig bildeserie og kommentarer, det var nesten som å være der :-)

  SvarSlett
 5. Jo, du fikk en kjempestart på året, Lorents. Kjempefin serie. I tillegg er du en god forteller.

  Godt Nyttår!

  SvarSlett
 6. Ja her fikk du en knallbra serie, likte alle bildene.

  Ottar

  SvarSlett
 7. Vidunderlige bilder!!!!og så kjekt å lese den historien!!det føtes som jeg var der!!Artigt også når oteren næremest ser deg inn i øyet og spiser gladelig videre!Da var den trygg på deg gitt!!dette var skikkelig bra arbeide utenom kvantefysikken(som jeg syns er uhyre spennende også!)Ønsker deg en fin helg og gleder oss til å se mer fra deg!!))

  SvarSlett
 8. Lorents Hi, this is a great series of Otters.
  The year has started well with these beautiful pictures.
  I wish you a great picture year.
  Have a nice weekend.
  Greetings Irma

  SvarSlett
 9. Magnifique série!!! Réalisée à l'affut?
  La proxi et la qualité sont vraiment impressionantes.

  SvarSlett
 10. Hei! Godt nyttår. Dette var fantastiske bilder! Jeg fikk selv et par bilder av oteren, men ikke på nær slikt som dette! FlotT!

  - Dagfinn

  SvarSlett
 11. Ønsker deg et riktig fint fotoår i 2013.
  Utrolig flott serie du har fått her. De er ganske skye selv om de spiser maten sin. Skjønner at dette var en flott opplevelse.
  Jeg opplevde også dette for noen år siden men...ikke noen bilder som en kan skryte av.
  Ser at du får kjempefine bilder med denne 600mm.
  Ønsker deg en fin uke.
  Fra Hilda

  SvarSlett
 12. Jättefina bilder ,trevlig fortsätting ,Nette

  SvarSlett
 13. Litt av en opplevelse og knallfine bilder. Ett av mine ønskemotiv, bare synd det er så langt til gode områder med oter for meg :-( Flotte de bildene hvor du får portrett av oteren og værhårene i sterk kontrast til bakgrunnen.
  Mvh Kim Abel

  SvarSlett
 14. Flotte bilder med liv i! Nesten så man kan føle hva oteren tenker. Men si meg, er du student nå for tiden?

  Hilsen Britt

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk for kommentar.
   Jeg driver og studerer litt ja, holder på med en master, men er i full jobb også, så da er det nok å holde på med med andre ord. Prøver likevel å prioritere litt foto, det betyr mye å skaffe seg opplevelser ...

   Slett
 15. Helt suverene oterbilder, og for en opplevelse! Må ha vært helt fantastisk! :)

  SvarSlett
 16. Du verden, dette var noe til bilder!Helt fantastisk serie, og så artig det må ha vært å sitte å se på også! Fargene og lyset ble helt topp! Godt fanget og dokumentert!
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 17. Happy New Year to you Lorents!!! What an incredible encounter you had! The Otter found himself quite a meal and seemed to be enjoying it completely! It is always amazing to witness nature at its finest! Thanks for sharing and have a wonderful week:)

  SvarSlett
 18. Godt nytt år til deg Lorents ! Fantastiske bilder av denne oteren ! Du fikk en kanonserie her og flott å få studere han på nært hold ! Har som regel bare sett snurten av han nu og da langs kysten ! Veldig bra ! Ha ei fin uke :o)

  SvarSlett
 19. Hei Lorents,

  at forsinket nyttår ønsker er alle veldig neit. du tror det er minst å :-)

  Hva en fantastisk serie Otter. Virkelig flott og full av action. Virkelig vakker.

  Hilsen, Helma

  SvarSlett
 20. It is as if the otter has invited you to dine with him Lorents! Your pictures are so close, so clear (even a little scary) and all fabulous :)

  SvarSlett
 21. Aj aj aj Lorents, slike bilder er det jammen ikke mange som har, fantastisk hvordan oteren poserer for deg! men ser den er fullt oppmerksom på hvor du er, den følger med! Aldri hatt orer så nært jeg, så helt kjempe bare å se disse bildene, takk takk som deler så raust :-)

  Anneklem.

  SvarSlett
 22. A most glorious post, Lorents! What a wonderful experience for you. These are fabulous behavioral photographs! There is just something about otters. They are so very playful and comical to watch. When viewing your superb photographs, I was surprised at the size of the otters teeth. A great way to start the new year!

  SvarSlett
 23. Så flotte bilder du har av oteren! Har selv en oter både i bekken og i elva her jeg bor, men får nok aldri så bra bilder av den tror jeg.
  Virkelig bra bilder! Morro å se.
  Riktig godt nytt år.

  mvh Kathrine

  SvarSlett
 24. Hello!
  Interesting blog ... very interesting pictures. Welcome to http://filmandotherstories.blogspot.se/.
  :) Take care!

  SvarSlett