tirsdag 29. juli 2014

Ungene vokser til hos "den lille stjernen"

Dagene har vært varme her i Trøndelag i juli, - båtliv i sjøen og hytteliv på fjellet, kombinert med naturfoto, - det er ferie det ....
Smålomparet som jeg har holdt øye med utover våren og forsommeren har som nevnt i forrige innlegg, fått frem to unger i år. Matbehovet øker stort ettersom de nå vokser til, og mens foreldrene tidligere har dratt en og en ut for å fiske, mens den andre var sammen med ungene, drar de nå begge to ut på turer som kan vare over en time. I mens ligger ungene og dupper i vannet, - sover litt, kvekker til når en gåseflokk støyende passerer over for deretter å sove en dupp igjen.
Men så snart vi hører suset av en av foreldrene som kommer inn for landing blir det full action - nærmest et overfall av mathenteren - og det hele er over i løpet av noen små sekunder fra den voksne lander til ungen har fått overlevert og svelget fangsten. Både smålommen og storlommen foretrekker å hente maten i et annet vann enn der de hekker, og i dette tilfellet har fisket foregått i saltvann i sjøen som ikke ligger veldig langt unna i luftlinje. På bildene ser det  ut til at det er sild som står på menyen, ikke så rart kanskje når det er rapportert om mye sild i fjorden i sommer.

Er du ikke lei av smålombilder her inne ennå, - ja så får du en bukett i dag også ;-)  -- det har du sikkert fortjent....

 
Nå må du våkne , - ut å fange fisk til oss - vi er sultne !

Hva var det ???

Sikkert ingenting å bry seg om .....

Der var det igjen ?!!?Nå må de snart komme med mat til oss. et har gått over en time .....
 
 

Ut for å hente mer sild i fjorden !


 
Fire, fem og seks timer går fryktelig fort når man ligger helt stille i vannkanten og observerer denne familien. I rolige stunder hender det at jeg dupper av litt selv også innimellom - ingen sivilisasjonslyder bortsett fra en og annen SMS som tikker inn, - men de kan besvares senere - nå er det roen, stillheten og de imponerende vannakrobatene som er viktigst...   - fint å kunne ha det sånn.

Tusen takk for at du tok turen innom igjen. Flere bilder ligger på www.naturphoton.no   - men du har kanskje fått nok smålom for i dag ?  Ha en fin fotosommer videre alle sammen !

8 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska inlägg med dina lommar. Har missat dem då man inte alltid är vid datorn i sommar. Vilken tur att ungarna klarade sig.
  Storlomparet vi hade i vår sjö som jag såg i början på sommaren är borta nu. De fick nog aldrig någon unge vad jag såg.
  Säger bara top job!!
  Majsan//

  SvarSlett
 2. Så flotte bilder!!NYDELIGE!!!!!du er bare såååå heldig så kan nye dette!TUSEN Takk for att du deler!!Neiii..Vi blir alldrig lei Smålomen bildene!Ogd e skjønne ungene!Fortsatt god sommer til deg :)

  SvarSlett
 3. Ekstra artig å se dine bilder nå som jeg er midt oppe i å jobbe med det samme selv. Flott med matingen. Oppfluktsbildene var også bra:)

  SvarSlett
 4. Hello Lorents! I looked back over your last few posts and it's amazing to see how fast these little chicks have grown! I love to see the parents feeding them whole fish :)

  SvarSlett
 5. Wow, how nice to be a witness of this behaviour of these very very beautiful birds...

  Gerrit

  SvarSlett
 6. Måste vara spännande att kunna följa utvecklingen på nära håll. V vill gärna se dina bilder !

  SvarSlett
 7. En topp serie igjen, Lorents,- hvor jeg falt pladask for det 6. bildet i serien!
  Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
 8. Flott og spennende serie, Gode bilder!!

  Ottar

  SvarSlett