søndag 29. juni 2014

Rødstjerten har også fått frem sine unger ...

Etter siste dag på jobb før ferien bar det rett til fjells for å koble av noen dager på hytta. Der skulle vi få være vitne til rødstjertens ungeslipp den andre dagen. Stor aktivitet rundt hytta med to travle foreldre som ustanselig fløy inn store mengder med insekter av mange slag, både larver og bevingede. Den vakre rødstjerthannen lyser opp i terrenget med sin røde buk og stjert, sorte strupe og ansikt og lyse lue. Hunnen er mer anonym i klesveien, men også det en vakker liten fluesnapper. Den første ungen som hoppet ut landet like godt på trappa foran åpen hyttedør og var på tur inn da jeg fikk løftet den opp og satt den på en stubbe i nærheten, hvor foreldrene kunne fortsette fôringen. Vi registrerte i alle fall fem unger som kom ut, men er slett ikke sikker på at vi fikk med oss alle.





 




 
På en tur innover de store myrene og ved noen vann bak hytta, kom jeg tydeligvis i nærheten av et gluttsnipereir, - voldsom varsling og jaging gjorde at jeg trakk meg raskt tilbake til en annen lokalitet etter først å ha knipset en kjapp bildeserie av hissigproppen.



Noen som kjenner denne grønnøyde skapningen ? Har ikke greid å artsbestemme den, men om noen har forslag, så mottas de med takk. (Den var litt større enn den vanlige vepsen vi kjenner)

 
Flere bilder av disse finner du på min hjemmeside NaturPhoton under Rødstjert - Gluttsnipe og Veps
Takker igjen for besøk og kommentarer. Ønsker dere alle en fortsatt god fotouke !

mandag 23. juni 2014

Smålommen hekker igjen ..

Smålommen som jeg har besøkt jevnlig gjennom flere år nå, er atter på plass i vannet "vårt". Nå som fossekallprosjektet er over med vellykket hekking for dens del, blir det sikkert så jeg følger smålommen utover sommeren for å se om det kanskje blir mer enn den ene ungen de fikk fram i fjor. Reirplassen varierer litt fra år til år avhengig av vannstanden i det den ankommer for å etablere seg. Lommen vil, klossete som den er på land, ikke ha lang vei fra reirkanten til vannet, - vi snakker i dette tilfellet kun om 10-20 cm, og da primært på ei gressøy som er helt omsluttet av vann.. Fuglene forholder seg rolig selv om den i år har plassert reiret slik at en tursti går ikke veldig langt unna, men den er ikke veldig lett å oppdage uten at man vet hvor man skal lete. Første gang jeg ankommer vannet på forsommeren blir det derfor alltid litt venting i utkanten for å observere fuglene på vannet og følge med hvor de tar veien inn mot reirplassen på land. Litt annet ornitologisk besøk blir det også gjerne når man sitter stille i skjul og venter....,- nøtteskrika er en snodig gjest som gjerne dukker nysgjerrig opp.

 



 
 
 
Jeg takker igjen for besøket her inne på bloggen. Ha en fin fotosommer videre alle sammen !

mandag 9. juni 2014

"Prosjekt Cinclus" avsluttet for denne gang ...

Da har dagene og ukene gått fra jeg begynte å følge fossekallparet i den forberedende hekkingen, til de i dag har flyvedyktige unger ute av redet. Et besøk i går ettermiddag og kveld gav meg bekreftelse på at minst tre unger har kommet seg velberget gjennom reirfasen og hopper og flyr nå mellom steinene i elva sammen med sine foreldre. Nye farer står for tur, men vi får tro at det går bra med noen i det minste....
De er fortsatt ikke veldig rutinerte på eget matsøk, og vil nok trenge litt foreldreassistanse noen dager til. Jeg har som sagt fulgt dem jevnlig siden påske, og eggene ble lagt en av de siste aprildagene, mens klekking var 15. eller 16. mai ut fra når foreldrene begynte å fly inn med mat. Med en reirtid på rundt 20 dager stemmer det bra at de kom ut nå i pinsehelga. Her følger noen bilder av de små ute i den store skumle verden ...


Maaat .......
Når enden er god ....

 


 
Mor følger med på de ustø bevegelsene i strykene...
Med dette er fotoprosjektet med fossekallen over for i år, - kanskje rusler jeg meg en tur til for å se om de fortsatt er området rundt reiret, men jeg antar at aksjonsradiusen nå øker fort utover og at de etter hvert forlater reviret som de voksne nok vil holde fast på også neste vår. Takk for alle timene jeg fikk der oppe i løpet av de 9-10 besøkene jeg fikk komme på.

Fortsatt god fotosommer til dere som har fulgt med på utviklingen her oppe.
 

torsdag 5. juni 2014

Fossekallens unger titter nå frem ....

Ungene i fossekallreiret har nå blitt så store at de henger fram i reiråpningen og mottar mat fra foreldrene som har travle dager med å skaffe til veie nok insekter og larver fra elva. Fôringen skjer nå ved at de voksne bare flyr opp og overleverer maten mens de er i lufta, - med andre ord litt utfordrende å fange øyeblikkene, - men det går med litt tålmodighet og prefokus.

De voksne har nå full tillit til meg når jeg fritt kan sitte og betrakte det som skjer på rundt 8 meters avstand. Prøvde en litt annen vinkel denne gangen for å få matleveringen fra siden.
Så får vi følge med de nærmeste dagene om de unge etter hvert hopper ut av redet, noe som normalt skal skje 20-21 dager etter klekkingen som jeg tror var omtrent 16.mai. Starten på neste uke skulle med andre ord være i nærheten. Jeg sjekker nok sikkert en gang i løpet av pinsehelga også.


 


 
Skulle det skje noe spennende der oppe så skal du få se .....
 
Takk for besøket og ha ei fin fotopinse alle sammen !